Eén van de belangrijkste dingen wat betreft veiligheid is of jouw huis wel brandveilig is. Zodra jij een eigen huis hebt, moet deze woning aan een aantal verplichtingen voldoen voordat het brandveilig verklaard kan worden. De brandweer kan ook bij jou thuis langskomen om een aantal punten te doorlopen en zo kijken of jouw huis brandveilig is. Bereid je dus goed voor op een bezoekje van de brandweer.

Woning brandveilig

Als de brandweer langs komt, checken ze de volgende punten:

  • Hangen er rookmelders in het huis? 
  • Waar hangen de rookmelders?
  • Hangen er geen elektriciteitsdraden los?
  • Wat is de vluchtroute? En staan daar geen spullen in de weg?

Wanneer de brandweer bij jou langskomt, wijzen ze meteen aan wat er verbeterd kan worden. Indien je nog niet beschikt over een rookmelder hangt de brandweer deze meteen op. Indien je goed voorbereid wilt zijn, zorg dan dat je antwoord weet op de bovenstaande vragen.

Verantwoording brandveiligheid

Brandveiligheid in een bedrijf is natuurlijk ook belangrijk, maar bij wie ligt de verantwoording. Als werkgever heb je de verantwoording over de brandveiligheid van het pand. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent dat het pand voorzien is van een brandmeldinstallatie, dat er bordjes staan met de vluchtroute, dat er een brandblusser aanwezig is en sprinklerinstallaties. Als werknemer heb je de eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van de vluchtroutes. Bij duurzame bedrijfsterreinen is daar in het ontwerp rekening mee gehouden, maar dat is geen vrijbrief. Waar is de dichtsbijzijnde nooduitgang en wat moet ik precies doen wanneer er brand uitbreekt?