Een nieuwe helm aanschaffen kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen en is zeker niet altijd even makkelijk. Waar moet je op letten? Welke helm biedt de meeste veiligheid? Het is een keuze die je niet even in een paar minuten maakt. Een helm moet comfort bieden, maar moet bovenal natuurlijk veilig zijn. Om de keuze iets makkelijker te maken staan hieronder alvast 3 tips waar je op moet letten bij de aankoop van een veilige helm.

Keuringsmerk

We beginnen met het belangrijkste, de veiligheid van een helm. Goedgekeurde, veilige helmen hebben een ECE keurmerk. Deze afkorting staat voor Economic Commission for Europe. In Europa zijn namelijk richtlijnen opgesteld die betrekking hebben op de veiligheid in het verkeer. Helmen worden getest en krijgen gebaseerd hierop een keuringsmerk. De meeste jethelmen en integraalhelmen zijn voorzien van een ECE keurmerk, maar let erop dat vrijwel alle pothelmen geen keuringsmerk hebben.

Pasvorm

De pasvorm van een helm is natuurlijk ook zeer belangrijk. Een helm moet goed aan je hoofd aangesloten zitten. Hij mag zeker niet te los zitten. Bij aankoop van een helm moet je er altijd rekening mee houden dat hij goed strak over heel je hoofd zit. Na verloop van tijd zal de helm namelijk de vorm van je hoofd aannemen en dus ook iets losser gaan zitten. Om de juiste maat van de helm te bepalen kun je je hoofd opmeten met een meetlint. Deze plaats je rond je hoofd boven je oren en wenkbrauwen. Bij de helm die je in gedachten hebt zal een maattabel staan waarop jij kan aflezen welke maat je nodig hebt.

Sluiting

Er zijn veel verschillende soorten helmen en daarbij ook verschillende soorten sluitingen. De meest voorkomende sluiting is de snel sluiting. Deze sluiting heeft een mechanisme  dat zich vastklikt en deze is zeker betrouwbaar. Een gemakkelijk te bedienen sluiting die zelfs met handschoenen aan goed dicht te maken is. De meest betrouwbare sluiting is daarentegen de dubbel D sluiting. Een koortje met 2 stalen ringen die de meeste veiligheid biedt. Het is de eerste keer even puzzelen, maar je went er zeer snel aan en daarna ben je verkocht. Eenvoudig en veilig!