Een eigen huis kopen is voor velen een prachtige droom die uitkomt. Het is vaak een spannende tijd die niet stopt na de aankoop. Je wilt je huis graag aanpassen aan jouw eigen wensen en behoeftes. Er breekt zo een tijd aan van ongekende activiteit. Een punt dat je hierbij niet moet vergeten is veiligheid van je huis. Hoe vervelend is het als je straks met schade of ongemakken komt te zitten. Hierbij zijn een aantal zaken waar je zeker aan moet denken om straks ook te blijven genieten van je nieuwe huis. 

Beveiliging tegen brand en rook

Je wilt je huis zeker verzekeren met een opstal- en inboedelverzekering. Maar in principe wil je deze verzekeringen niet aanspreken. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is daarom belangrijk. Het ophangen van rookmelder voor brandbeveiliging is sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping. Houd hier dus rekening mee. 

Ook is het verstandig om na te denken over een blusdeken. Deze wordt gebruikt om kleine brandjes snel te doven. Bij het gebruiken van de blusdeken leg je deze over de brand zodat er geen zuurstof meer bij het vuur kan doven. Denk goed na waar je de blusdeken gaat neerhangen want je wil er snel bij zijn als er wat gebeurt. Een goede plek is bijvoorbeeld vlakbij de keuken. 

Zorg voor bescherming tegen inbraak

Ook over de beveiliging van je huis moet je vooraf goed nadenken. Er zijn verschillende sloten op deuren die het dieven moeilijker maken om binnen te komen. Maar daarmee ben je er niet. Zelf zijn er ook zaken waar je op moet letten. 

Vergrendel uw deuren en ramen als u niet thuis bent

Een slot werkt alleen als het ook gebruikt wordt Veel mensen gaan ‘s avond vaak nog even de hond uitlaten zonder dat de deur en de ramen vergrendeld zijn. Jammer want ook inbrekers letten hierop. Pas je gedrag dus aan zodat je ook veilig even weg kunt gaan zonder extra risico te lopen. 

Installeer een alarm of beveiligingssysteem 

Ben je niet zeker van je zaak en heb je kostbare spullen in huis, denk dan eens aan het installeren van een alarm of beveiligingssysteem. Zeker voor periodes dat je wat langer van huis bent, zal je dit een veel geruster gevoel geven. Ook een slimme deurbel met camera die verbonden is met je telefoon is dan zeker een optie.  

Maak je huis ook veilig voor kinderen

Van een heel andere orde is het veilig maken van je huis voor de kleine bewoners. Kleine kinderen en baby’s willen overal aankomen, juist op het moment dat je ze niet ziet. Denk eraan om de stopcontacten te beveiligen. Ook de trap kan het beste voorzien worden van een traphekje. Dit plaats je zowel onder- als bovenaan de trap. Verder kun je denken aan hoekbeschermers op tafels met een scherpe hoek. En kijk ook naar de planten in je huis. Zorg dat ze niet om getrokken kunnen worden en dat ze niet giftig zijn als kinderen ze opeten. Per kamer kun je kijken vanuit de ogen van een kind, en hier voor de veiligheid acties op nemen. 

 

Met al deze aandachtspunten in je hoofd is het goed om nog eens door je huis te lopen. Kijk of je nog punten zijn voor jou om zaken te verbeteren. Voor ieder is het fijn als het huis straks een comfortabel gevoel geeft waar je zorgeloos kunt wonen. Zo zal het een plaats worden waar je met elkaar veel mee zult maken. Veel succes!