Autoverzekeringen regelen voor importauto’s is best lastig. Ook als je een auto koopt in het buitenland en deze naar Nederland importeert zal deze minimaal voorzien moeten zijn van een WA autoverzekering. Er worden steeds vaker auto’s vanuit het buitenland geïmporteerd naar Nederland. Vaak omdat deze auto’s in het buitenland veel goedkoper zijn dan in Nederland. Soms ook omdat het automodel in Nederland niet wordt verkocht. Maar met een import auto mag je niet meteen de weg op. Een import auto moet altijd in Nederland worden gekeurd. Als jij een auto importeert en je wil deze zelf naar huis rijden dan moet deze dus minimaal WA verzekerd worden. Veel autoverzekeraars verzekeren geen import auto omdat deze hier niet is gekeurd en daarom géén Nederlands kenteken heeft.

Een import auto moet voorzien zijn van een geldig kenteken

Koop jij een auto in het buitenland dan moet deze naar Nederland worden getransporteerd. Dat kun je zelf doen maar ook laten doen. In Nederland mag een import auto niet direct de weg op. Dit mag pas als de importauto door het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is gekeurd. Als jij de auto op de aanschafdatum zelf naar Nederland rijdt zorg er dan voor dat jouw auto op dezelfde dag gekeurd wordt. Vraag ook direct na hoe je aan een geldig kenteken kunt komen. Meestal mag je op de dag dat je de auto importeert wel rechtstreeks naar de RDW rijden met het kenteken dat op de auto zit. Anders dien je een tijdelijk kenteken (eendagskenteken) aan te vragen. Ook de verzekering moet zijn afgesloten voor de dag waarop jij met de auto naar Nederland komt.

Je kunt een import auto pas verzekeren als je een eendagskenteken hebt

Autoverzekeringen sluit je af op kenteken. Dat betekent dat jouw importauto alleen te verzekeren is als deze een Nederlands kenteken heeft. Heb je géén geldig kenteken dan kun je géén verzekering afsluiten en mag je, ook in het buitenland, niet met de auto rijden! Zodra je het eendagskenteken hebt ontvangen kun je jouw importauto verzekeren. Rij je zelf de auto vanuit het buitenland naar Nederland, de auto is dan nog niet gekeurd door het RDW, dan kun je de auto vaak alleen maar WA verzekeren. Wanneer je de auto op een trailer naar Nederland laat komen dan is het ook mogelijk de auto WA+ of AllRisk te verzekeren. Op de website van autoverzekering.nl kun je autoverzekeraars en verzekeringsvormen met elkaar vergelijken. Hier zie je in één oogopslag ook welke autoverzekeraar jouw importauto wel wil verzekeren en welke verzekeringsvorm zij aanbieden.