De Nederlandse overheid beveelt nu aan om in het openbaar een mondkapje te dragen, maar het dragen van zo’n type gezichtsmasker betekent niet automatisch dat jij goed beschermd bent of er anderen mee beschermt. Want om de verspreiding van COVID-19 te helpen stoppen, moet jij jouw masker wel goed opzetten en deze veelgemaakte fouten zeker vermijden:

Je bedekt met het gezichtsmasker enkel jouw mond

Mondkapjes kopen om bescherming te bieden of krijgen is fijn, maar als jouw masker hierbij enkel je mond bedekt, dan draag jij het absoluut verkeerd. We ademen namelijk allemaal gedeeltelijk of volledig door onze neus, en jij kan geïnfecteerd raken door virale deeltjes door jouw neusgaten in te ademen. Een masker dat enkel over de mond gedragen wordt, bevat per slot van rekening geen neusvocht als jij niest. Als jouw neus niet door een masker wordt bedekt, riskeer je tevens een besmetting door het masker zelf, dat immers ziektekiemen aan de buitenkant verzamelt. Je mondkapje moet ook meer bedekken dan alleen maar het puntje van jouw neus. Plaats het daarom op de neusbrug om zo de best mogelijke afdichting te creëren.

Je masker zit te los

Wanneer jij een chirurgisch mondkapje of bijvoorbeeld een wasbaar stoffen Safe Save masker draagt, zorg er dan voor dat het goed tegen de zijkanten van jouw gezicht aansluit. Het moet comfortabel zitten en je moet er zonder beperking mee kunnen ademen, plus het mag hierbij zeker niet aan de zijkanten lubberen. Het doel is te allen tijde om een ​​barrière te creëren die zoveel mogelijk lucht blokkeert. Houd er verder rekening mee dat in sommige gevallen gezichtshaar er ook voor kan zorgen dat een masker niet goed past, dus zou je mogelijkerwijs wat gezichtshaar af moeten knippen voordat jij je gezichtsmasker opzet.

Je blijft jouw masker aanraken

Als je masker of mondkapje een ander deel van jouw lichaam aanraakt dat mogelijk met het virus besmet kan zijn, zoals haar, je voorhoofd of handen, en dit masker wordt vervolgens over jouw mond en neus aangebracht, dan loop jij hiermee risico op een infectie. Zorg er in dit geval altijd voor dat je jouw handen goed wast voordat jij je masker opzet, en als het eenmaal op zijn plaats zit en jij in het openbaar bent, dit dan niet meer aan te raken of aan te passen. Als jij het mondkapje even niet draagt, laat het dan zeker niet om jouw nek bungelen, want er kan in dit geval alsnog een besmetting plaatsvinden.

Je doet jouw mondkapje verkeerd af

Pas op dat jij niet de voorkant van het masker aanraakt wanneer jij jouw gezichtsmasker op- en afzet. In plaats van het masker zelf aan te raken, raden de specialisten aan het masker bij de oorlussen of bandjes vast te pakken. Hanteer je masker altijd met schone handen en zorg ervoor dat jij hierbij niet jouw ogen, neus of mond aanraakt wanneer je het masker afzet. Was nadat jij je masker hebt aangeraakt onmiddellijk de handen en bewaar het in een aparte opslagruimte zoals een papieren zak.

Je maakt jouw gezichtsmasker niet goed schoon

Als jij van plan bent om jouw masker opnieuw te gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat het niet besmet is. De kenners zeggen dat je stoffen maskers in de wasmachine kunt wassen. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie moet jij jouw stoffen maskers inderdaad regelmatig wassen. Je moet die maskers ook zeker goed afdrogen voordat jij ze weer draagt. Zodra een masker zichtbaar vervuild of beschadigd is, moet je het veilig in een afgesloten vuilnisbak weggooien en jouw handen voor een optimaal resultaat goed met antibacteriële zeep wassen of op een andere wijze compleet desinfecteren.