Onze huizen en bedrijfspanden zijn nog altijd slecht beschermd tegen inbraak, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Ruim 40% van alle bedrijven in Nederland krijgt ooit te maken met beroving. De schade hiervan kan oplopen tot in de duizenden euro’s en ook het verstoren van de arbeidsprocessen kan grote financiële gevolgen hebben. Hoog tijd om je woning of bedrijfspand te laten beschermen. Een eerste stap in de goede richting? Een BORG certificaat aanvragen!

Wat is een BORG certificaat?

Om ondernemers te helpen het risico op inbraak te verkleinen heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het BORG certificaat in het leven geroepen. De naam BORG heeft geen afkorting of betekenis. Het certificaat bestaat sinds 1994 en helpt beveiligingsbedrijven zich te onderscheiden als het aankomt op betrouwbaarheid en vakmanschap.

Bedrijven die een BORG certificaat aanvragen dienen te voldoen aan verschillende eisen en worden getoetst door een certificatie-instelling als DEKRA, KIWA of CIBV. De beoordeling van een beveiligingsbedrijf gaat over het adviseren, aanleggen en onderhouden van inbraakbeveiliging. Middels periodieke controle door eerder genoemde instellingen wordt de kwaliteit van een beveiligingssysteem met een BORG certificaat  gegarandeerd.

Een BORG certificaat staat voor betrouwbaarheid en veiligheid

Wanneer een alarmsysteem BORG gecertificeerd is betekent dit dat de beveiliging is goedgekeurd op basis van verschillende (inter)nationale eisen op het gebied van betrouwbaarheid. Denk aan het maken van een inschatting van het risiconiveau door het beveiligingsbedrijf, het opstellen van een passend beveiligingsplan en het treffen van maatregelen op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch gebied.

De diverse klassen

Wil je een BORG certificaat aanvragen? Weet dan dat er vier verschillende klassen zijn waarvoor je een certificaat kan verkrijgen, waarbij klasse 1 de laagste risicoklasse vormt en klasse 4 de hoogste. Voor iedere klasse gelden andere regels en plichten waar je aan dient te voldoen. De hoogte van de klasse wordt bepaalt aan onder meer de (verzekerde) waarde van de goederen en de manier waarop deze goederen in een bedrijfspand aanwezig zijn, bijvoorbeeld in een magazijn of showroom. Een beveiligingsbedrijf kan je precies vertellen binnen welke risicoklasse je valt en waar je op dient te letten.

Wanneer moet je een BORG certificaat aanvragen?

In principe kan iedereen een BORG certificaat aanvragen. Doorgaans vraagt een verzekeraar naar een BORG certificaat of opleverbewijs wanneer je je inboedel wil laten verzekeren. Aan de hand van een BORG certificaat weet een verzekeraar namelijk dat er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen om de kans op inbraak te verminderen. Ook toon je hiermee aan te voldoen aan de poliswaarden van de verzekeraar.