Denk je erover na om zelf een ​​dakraam te plaatsen? Dat is dan geweldig nieuws, want een dakraam is nu één van de populairste woningrenovaties. En het kan bovendien de waarde van jouw huis verhogen. Het installeren van een dakraam is bij het gebruik van dakramen van de bouwhandel behoorlijk betaalbaar te noemen. Maar het kan voor sommigen helaas een ingewikkeld DIY project zijn. Als je desondanks toch zelf zo’n dakraam plaatst, denk dan aan de volgende tips. 

Hoe een dakraam te installeren

We leggen hieronder in een aantal vereenvoudigde stappen uit hoe je zelf een dakraam plaatst.

De voorbereiding binnen

  • Zorg ervoor dat je een geschikte plaats selecteert om jouw dakraam tussen de dakspanten in te installeren. Je hebt zowel rechts als links circa 5 cm ruimte vanaf deze dakspanten nodig.
  • Boor een klein gat in de gipsplaat van jouw binnendak. Je kunt deze opening daarna gebruiken om zo de exacte plaatsing van je dakraam te bepalen.
  • Gebruik een zaklamp en schijn deze door het locatiegat dat jij zojuist geboord hebt. Zorg ervoor dat het gebied erboven vrij van afvoerkanalen, leidingen en elektriciteit kabels is. Anders moet je deze allemaal eerst omleiden voordat je jouw dakraam daar installeert.

De voorbereiding buiten

  • Boor een tweede locatiegat in jouw buitendak. Gebruik daarbij een waterpas om er zo voor te zorgen dat de gaten die jij in zowel jouw buitendak als binnenplafond op één lijn liggen.
  • Verwijder alle dakpannen, teer en dakspijkers in de directe omgeving. Onder het dakraam zelf moeten er uiteindelijk hele dakpannen liggen. Ongeveer 8 centimeter daarboven begint het dakraam. Zaag met dit in gedachten vervolgens met een cirkelzaag een gat in jouw dak.

Plaats het dakraam

  • Volg de instructies van de fabrikant voor de plaatsing en installatie van jouw nieuwe dakraam. Leg daarvoor eerst in het midden onder het kozijn een wig. Zodat er zo wat extra ruimte ten opzichte van de panlat ontstaat. Lijn het kozijn aan de onderkant uiteraard helemaal waterpas uit.
  • Zorg daarna bij elke rand rondom je dakraam voor een waterdichte afdichting. Je moet dit aan alle kanten doen om zo samen met de gebruikte folie aansluiting een extra barrière tegen lekken te creëren.
  • Als jij met behulp van een haakse slijper de benodigde dakpannen op de juiste maat inkort. Zorg er dan absoluut voor dat je de juiste beschermende kleding plus een veiligheidsbril draagt. Leg nu de noodzakelijk dakpannen weer op het dak.

De afwerking binnen

  • Na dit alles moet je binnen in jouw woning een frame rond je dakraam toevoegen. Want het is behoorlijk belangrijk dat jij jouw dakraam goed omlijst. Dit zorgt ervoor dat je dak structureel gezond is. Voeg nieuwe gipsplaten of ander materiaal en verf toe om het netjes af te werken.

Heb jij ook een beetje extra licht in je leven nodig? Overweeg dan om in een binnenkamer met weinig natuurlijk licht een dakraam te installeren. Deze dakramen laten immers tot vijf keer meer licht binnen dan een standaard raam en bieden ook veel meer warmte in de koelere maanden.