Het is belangrijk om de binnenkant van een bedrijfsgebouw schoon en goed onderhouden te houden. Maar het is net zo belangrijk om de bedrijfsgevel van het gebouw niet te missen. Veel moderne gebouwen hebben een gevel van kunststof om het gebouw een designer look te geven.

Een regelmatige reiniging plus het onderhoud van de gevel van een gebouw is belangrijk. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Gevels zijn immers over het algemeen een complex onderdeel van het bedrijfspand. Lees hieronder meer over de beste professionele aanpak voor het reinigen van een bedrijfsgevel.

Het vuil dat een bedrijfsgevel aantrekt

Aangezien de gevel het externe gedeelte van een gebouw is, komt deze met van alles in aanraking. Van het weer tot verontreinigende stoffen, lucht, vuil, enzovoort. Al deze zaken kunnen zowel de kwaliteit als de kleur van de gevel aantasten. Waardoor het gebouw er na verloop van tijd slecht uit gaat zien. Dat wil zeggen dat de gevel van het bedrijfsgebouw haar aantrekkingskracht zal verliezen als deze niet goed schoongemaakt en onderhouden wordt. En mensen bezoeken over het algemeen liever een gebouw dat er esthetisch aantrekkelijk uitziet dan een vies of slecht onderhouden gebouw. Om deze reden is het aanbrengen van vogelpinnen op veel bedrijfsgevels een grote aanrader. De smerige vogelpoep met haar bijtende urinezuren kunnen een fraaie kunststof gevel al binnen enkele minuten aantasten.

De juiste schoonmaakapparatuur selecteren

Om de buitenzijde van het gebouw schoon te maken, is het selecteren van de juiste gereedschappen een belangrijke eerste stap. Een professioneel schoonmaakbedrijf weet wel wat de beste reinigingsapparatuur voor de verschillende soorten gebouwen en gevelmaterialen zijn. En hebben veelal de toegang tot de nieuwste reinigingstools voor deze klus. 

Enkele gereedschappen en apparaten die er voor een gevelreiniging nodig zijn: Hogedrukreinigers, reinigingsmiddelen, raamwissers, microvezeldoeken, sponsborstels, zachte borstels, wateremmers, spuitflessen, glasschrapers, handdoeken, gereedschapsriemen, enzovoort. Bij het reinigingen van hoogbouw gevels kan er nog aanvullende apparatuur en gereedschappen nodig zijn: zoals veiligheidsgordels en een verplaatsbaar platform.

De verschillende soorten reinigingsoplossingen

Alle verschillende gevelmaterialen hebben andere soorten reinigingsoplossingen nodig. Zo kunnen er het beste natuurlijke reinigingsmiddelen voor het reinigen van glas, baksteen, steen, et cetera gebruikt worden. 

Glas reinigen

Om de glazen deuren en ramen aan de buitenkant schoon te maken, meng je water met een natuurlijk reinigingsmiddel. Gebruik een zachte borstel of wisser om deze reinigingsoplossing voorzichtig op de glazen gevel aan te brengen. Laat het een paar minuten zitten en spoel het daarna met water af. Om olie en andere vlekken simpel te verwijderen, kunnen niet-giftige chemicaliën zoals isopropylalcohol of aceton gebruikt worden.

Steen reinigen

Gebruik voor het reinigen van de stenen in een bedrijfsgevel een water-zeepoplossing. Meng daarvoor warm water met een afwasmiddel. Gebruik vervolgens een zachte borstel om de vieze delen van de steen schoon te maken. Spoel het met schoon water af.

Hout reinigen

Hout is relatief gevoeliger dan steen of glas en moet daarom zorgvuldig schoongemaakt worden. Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen wordt daarom ook niet voor het reinigen van houten gevels aanbevolen. Een afwasmiddel met warm water is over het algemeen de beste en veiligste oplossing voor het reinigen van houten gevels. Maar verwijder daarvoor eerst met een schone doek het eventuele mos of vuil van de gevel. En als er vlekken of plakkerig vuil op het hout zitten, gebruik dan ook warm water en afwasmiddel om het voorzichtig te verwijderen. Spoel het daarna met schoon water af.

De belangrijkste gevel reinigingsmethoden

Afhankelijk van het type gebouw, de grootte en de materialen die in de gevel zijn gebruikt, zijn er twee reinigingsmethoden. Dit zijn de reiniging op waterbasis en de chemische reiniging.

Een gevelreiniging op waterbasis

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken deze methoden het gebruik van water om een ​​gevel te reinigen. Het gebruik van water om de buitenkant van een gebouw schoon te maken is één van de eenvoudigste en oudste methoden.

De gevel reinigingsmethoden op waterbasis kunnen in drie typen onderverdeeld worden: hogedrukreiniging, inweken en wassen met stoom. De hogedrukreiniging is daarbij de meest gebruikte reinigingsmethode voor gebouwen.

Een chemische gevelreiniging

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat dit type het gebruik van reinigingsmiddelen op basis van chemicaliën. Deze zijn over het algemeen effectiever in het verwijderen van olie-, verf- en andere vlekken en kunnen bovendien diep vastzittend vuil van de muren van gebouwen verwijderen. Maak altijd gebruik van een professional als jij deze methode wilt toepassen.

 

Een schone bedrijfsgevel is voor iedereen esthetisch aangenaam en zal een bedrijf zeker een boost geven. Gevels zien er uiteraard het beste uit als ze vrij van stof, vuil of andere soorten vlekken zijn. De bovenstaande methoden maken dit allemaal mogelijk.