Skiën is gevarieerd, uitdagend en spannend! Dus ga je het liefst iedere winter weer graag op wintersport. Zo breng je het grootste deel van je vrije tijd op de pistes door. Maar die grote adrenalinestoot van het skiën en snowboarden betekent helaas ook onvermijdelijk dat er inherente risico’s zijn. Juist daarom vind je hier allerlei tips om jouw ervaring op de piste een beetje veiliger te maken.

Let op je eigen verantwoordelijkheid 

Gebruik je gezonde verstand. Pas altijd de manier en snelheid van jouw skiën op je kunnen aan, plus aan de algemene omstandigheden om je heen. Het is dus belangrijk om jouw ski richting onder controle te houden. En te weten dat de skiër of snowboarder voor jou altijd voorrang heeft.

Weet hoe je botsingen kunt vermijden

Het is essentieel om je voortdurend van je directe omgeving bewust te zijn. Hoe vaardiger jij als skiër of snowboarder bent, hoe meer tijd je hebt om rond te kijken. De voornaamste oorzaak van botsingen is volgens insiders onverantwoord skiën. 

Een andere belangrijke reden is dat niet alle skiërs zich aan één simpele basisregel houden: altijd eerst even bergopwaarts kijken voordat je vertrekt. Onthoud daarnaast ook goed dat snowboarders een andere lijn dan skiërs op een berg volgen en jou tijdens een bocht niet kunnen zien.

Lieg niet over je bekwaamheid

Verkeerd afgestelde skibindingen zijn ook verantwoordelijk voor veel been- en knieblessures. De best geschikte instelling is per slot van rekening een ingewikkelde formule van leeftijd, bekwaamheid, lengte en gewicht. Laat je zeker niet verleiden om over de eerste drie te liegen wanneer je deze aanpast. En weet ook goed hoeveel je precies weegt.

Pas op voor ijs

In dicht opeengepakte sneeuw is het essentieel dat je Head ski’s goed afgesteld zijn en de randen optimaal door een technicus geslepen zijn. Tenzij jij er bijzonder handig in bent om dit zelf te doen. De passage van skiërs en snowboarders kan immers de zachte sneeuw van sommige lagere hellingen schrapen, waardoor er grote stukken ijs achterblijven!

Draag een skihelm

Het mag absoluut duidelijk zijn dat het skiën en snowboarden inherent gevaarlijk kan zijn als mensen met snelheden tot wel 80 km/uur van de hellingen afglijden. Het dragen van een helm en andere beschermende uitrusting is zonder meer één van de effectiefste manieren om ski en snowboard blessures te voorkomen.

Zorg voor extra uitrusting  als je buiten de piste gaat skiën

Ondanks alle waarschuwingen wagen veel skiërs zich toch nog regelmatig buiten de geprepareerde pistes. Ze doen dit zonder de hulp van een lokale, gekwalificeerde gids. Onstabiele sneeuwcondities zijn wellicht niet al te riskant, maar je moet dan toch nog volop voor boomstronken en rotsen uitkijken. Of je nu wel of niet met een gids off-piste skiet, neem dan wel altijd een essentiële uitrusting mee. Zoals een lawinepieper, een inklapbare sneeuwsonde en een sneeuwschop. En weet uiteraard ook goed hoe je deze moet gebruiken.

Blijf veilig uit de buurt van bomen

De gouden regel is om altijd samen met minstens één ander persoon te skiën als je een terrein met bomen ingaat. Houd je buddy daar zoveel mogelijk in het zicht. En als je dit visuele contact verliest, roep dan naar elkaar en hergroepeer.

Kijk vooral naar de ruimtes voor het skiën terwijl jouw lichaam de neiging heeft om te volgen waar je ogen naar kijken. Dit doe je omdat bomen vaak de neiging hebben om vrij dicht bij elkaar te staan. Je moet er bovendien op voorbereid zijn om veel korte bochten te maken. Plus wat ook belangrijk is: gebruik op zo’n skiparcours geen polsbanden, want jouw skistokken kunnen gemakkelijk in takken vast komen te zitten!

 

Skiën is een spannende en leuke winteractiviteit. Maar het kan helaas ook tot vervelende ongelukken leiden, waarvan sommige ernstig. Volg daarom altijd de bovenstaande veiligheidstips om veilig op de piste te blijven. We wensen je een goede reis en veel en veilig ski plezier!